Eten, reizen & lifestyle

De 4 culturele hotspots in Warschau die je moet zien

16 september 2017

De 4 culturele hotspots in Warschau die je moet zien

0 Comments

Warschau, de hoofdstad van Polen, is een leuke stad voor een citytrip. Weer eens wat anders dan de standaard hoofdsteden van West-Europa. Je vliegt in een kleine 2 uur naar Warschau, supersnel dus!

Vooraf wist ik eigenlijk niet zo goed wat Warschau allemaal te bieden heeft, maar de keuze is reuze. Er zijn superveel leuke restaurantjes, barretjes en bezienswaardigheden. Vandaag vertel ik welke 4 hotspots je zeker moet zien in Warschau.

cultuurpaleis-in-warschau

Paleis van Cultuur & Wetenschap

Dit is het iconische gebouw van de stad, dus je kan dit gebouw eigenlijk niet missen als je het al zou willen. En waarom zou je ook? Je kan er veel doen: naar de bioscoop, het theater, een museum en je kan het dak op voor een uitzicht over de stad. ’s Avonds wordt het gebouw zowel met normale als kleurlampen verlicht, wat het natuurlijk goed doet op foto’s. Rondom het paleis vind je overigens genoeg winkels (waaronder ook een shopping mall), dus dat kan je daarmee goed combineren.

cultuurpaleis-in-warschau

POLIN & Warsaw Uprising Museum

Oké, het is een beetje vals spelen, maar dit zijn twee verschillende musea. De onderwerpen overlappen elkaar deels, vandaar dat ik het bij elkaar gevoegd heb.

POLIN gaat over de geschiedenis van de Poolse Joden en is een uitgebreid museum dat ongeveer 1000 jaar geschiedenis toont. Naast dat de expositie interessant is, mag het gebouw er ook wezen. Het is een gebouw met veel glas, koper en beton. Trek er zeker een paar uur voor uit, want ook al valt het museum qua grootte en hoeveelheid mee, er is veel te lezen en te zien. En oh ja, het museum is op donderdag gratis, houd dan rekening met extra drukte.

POLIN-museum-in-warschau

Warsaw Uprising Museum gaat over de opstand in Warschau. Polen was bezet door Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van de zomer van 1944 toen de Duitsers al redelijk verzwakt waren, gingen de Polen in opstand om zichzelf te bevrijden. Het museum is een ode aan de opstandelingen waarbij er veel objecten van opstandelingen tentoongesteld zijn. Verder is het museum gaaf opgezet: in een soort van oude fabriek, waar ook een oud vliegtuig neergezet is. Ook staat er een drukpers die het echt nog doet, heel leuk om te zien. Dit is een goed museum om meer over de geschiedenis van Polen leren. En dan kan je daarna in het museumcafé jezelf trakteren op een lekker taartje – zeker proeven.

drukpers-in-warsaw-uprising-museum

taart-in-museumcafe-in-warsaw-uprising-museum

NEON museum

Aan de andere kant van de Wisla ligt echt het authentieke Warschau. Althans, dit gedeelte heeft het minst geleden onder de opstand van Warschau. Je vindt er een cultureel centrum SOHO Factory en ook het NEON museum. Het begon als een fotografieproject van een fotografe en leverde uiteindelijk een museum op. Er hangt allemaal originele neonverlichting van gebouwen uit Warschau. Sommige lampen zijn gerestaureerd, sommige nog niet. Je ziet er lampen van restaurants en bioscopen tot aan apotheken en bedrijven. Vooral de verhalen achter de neonlampen zijn interessant. Er zijn lampen door het museum gered na het afbreken van gebouwen, maar ook worden veel lampen gedoneerd door eigenaren. Er was zelfs een bioscoop waarvan de eigenaar de oude neonlampen heeft gedoneerd en lampen heeft teruggeplaatst die er exact hetzelfde uitzien, maar dan “nieuw”. Leuk om daarna door de stad te banjeren! Het valt dan ineens op hoeveel (neon)verlichting is. Superleuk voor het rauwe, urban gevoel.

entree-neon-museum

neon-verlichting-in-neon-museum-warschau

Oude stad

Tot slot kan je een bezoekje aan de oude stad absoluut niet missen. Het is helemaal gerestaureerd, omdat er na de oorlog niets meer van het centrum over was. Toch is het de moeite waard om er door te wandelen, ook al doe je dat met heel veel andere toeristen. Bekijk de kathedraal en de stadsmuren en ga daarna bij een van de pleintjes op het terras hangen. Overigens zal waarschijnlijk altijd iets in de steigers staan, momenteel (sep 2017) wordt het paleis aan een zijde gerestaureerd. Maar dat doet niks af aan de schoonheid van dit deel van de stad.

oude-stadsmuren-warschau-oude-stad

koninklijk-paleis-warschau-oude-stad

marktplein-warschau-oude-stad

Binnenkort nog meer posts over Warschau. Ga je ook een keer een bezoekje brengen aan deze mooie stad?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *