Eten, reizen & lifestyle

Luchtige bloemkooltaart met topping van rode uien

11 september 2017

Luchtige bloemkooltaart met topping van rode uien

2 Comments

Bloemkool is niet echt mijn favoriete groente. Het stinkt zo als je het kookt. Je moet er ff doorheen denk ik. Want het afgelopen jaar ben ik het meer gaan eten. En dat komt door dit recept.

Super voor Meatless Monday. Het komt uit de Plenty More, van Ottolenghi en ik vind het een fantastische taart. Je denkt namelijk: hè gedver, taart van bloemkool? Maar je proeft eigenlijk de bloemkool niet. Je proeft een stevige, maar toch luchtige taart. Ik zou zeggen: probeer deze een keer uit. Overigens: als je net wat meer bloemkool hebt, kan je het er nog prima bij doen. Ik heb wel vaker tot 550 gram tot 600 gram bloemkool toegevoegd. Gaat echt prima.

Bloemkooltaart

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen

  • 1 kleine bloemkool (450 gram)
  • 1 middelgrote rode ui (170 gram)
  • 75 ml olijfolie
  • 1/2 theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 7 eieren (m)
  • 15 gram basilicum, fijngesneden
  • 120 gram bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/3 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
  • 150 gram grofgerapste parmezaan
  • gesmolten boter om in te vetten
  • 1 eetlepel wit sesamzaad (ik heb zwarte gebruikt)
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de bloemkool en snijd in kleine roosjes van 3 cm. Kook de bloemkoolroosjes met zout in een grote pan in 15 minuten gaar. Ze moeten echt zacht zijn: als je er met een lepel op drukt, moeten ze uit elkaar vallen. Laat uitlekken en opdrogen in de vergiet.
  • Snijd van een kant van de ui 4 plakjes van een 1/2 cm af voor de garnering. Hak de rest van de ui grof en smoor samen met de fijngehakte rozemarijn in de olijfolie in ongeveer 10 minuten glazig. Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen.
  • Doe in een kom de gesmoorde ui, eieren en basilicum en klop het door elkaar. Zeef de bloem en voeg dit toe aan het eimengsel samen met de bakpoeder, kurkurma, parmezaan, 1 theelepel zout en een flinke snuf zwarte peper. Klop het glad. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en roer voorzichtig door het beslag. Probeer de roosjes heel te laten.
  • Bekleed van een springvorm (24 cm doorsnee) de bodem en de wand met bakpapier. Vet de wand in met de gesmolten boter. Strooi het sesamzaad er tegenaan, zodat het blijft plakken.
  • Giet het bloemkoolmengsel in de springvorm en leg de uiringen er bovenop.
  • Zet de springvorm in het midden van de oven en bak 45 minuten tot het stevig is en goudbruin. Als je er een prikker insteekt, moet deze er droog uitkomen.
  • Laat het 25 minuten afkoelen. De taart moet warm zijn, niet heet als je ‘m opdient.

Buon appetit!

Bloemkooltaart


2 thoughts on “Luchtige bloemkooltaart met topping van rode uien”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *