I love alle simpele kookvideo’s waar je binnen een minuut het recept voorbij ziet komen. Er zijn een aantal grote partijen die dit goed doen (Tasty, Tastemade, Foodnetwork). Ik heb bijvoorbeeld al heel vaak naar deze video over chocolate chip cookies gekeken. Zo vaak dat ik bijna het hele recept uit mijn hoofd weet.
En jawel: eindelijk heb ik deze koekjes gemaakt! Ze zijn echt zó lekker. Krokant aan de buitenkant en zacht in het midden. Er zit veel chocolade in – misschien iets te veel, dus ik heb het recept iets aangepast. In het originele recept geven ze twee types bloem aan: ik heb dit aangepast naar een gewone huis-tuin-en-keukenbloem. Daarnaast heb ik een zakje bakpoeder gebruikt in plaats van baking soda (zuiveringszout). En ik had helaas geen zoutvlokken, maar de iets grove zeezout die ik heb staan werkt ook prima.
Je moet alleen wel een beetje de tijd nemen voor het recept, want het is heel belangrijk om de bruine boter te koelen (30 min) én om daarna het deeg te koelen (30 min). Als je met name het laatste niet doet, zullen je chocolate chip cookies helemaal uitlopen. Wie kent de “nailed it” reeks met misbaksels niet? 😉 En oh ja: het deeg kan je invriezen. Niet in z’n geheel, maar de gerolde balletjes. Voeg dan 5 minuten toe aan de baktijd. Zo heb je altijd in no time vers gebakken koekjes in huis.
Chocolate chip cookies
Ingrediënten
- 130 gram boter
- 100 gram suiker
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel fijne zout
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 150 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder (15 gram)
- 200 gram pure chocolade in stukjes gehakt
- zoutvlokken om te garneren
Bereiding
- Stap 1 Weeg alle ingrediënten van tevoren netjes af
- Stap 2 Smelt de boter in een pan en laat het in een paar minuten bruinen. Roer tussendoor, want anders brandt de boter aan (de melkdeeltjes in de boter). Laat het 30 minuten koelen in de koelkast.
- Stap 3 Meng de suikers, het zout en de boter goed samen in een grote kom.
- Stap 4 Voeg een ei en het vanille-extract toe roer dit goed door.
- Stap 5 Zeef de bloem boven de kom en meng goed samen. Als het beslag/deeg goed vermengd is voeg je de chocolade toe. Laat het deeg in de koelkast afgedekt minimaal een half uur koelen (en niet een hele nacht, want dan moet je het deeg uit de kom bikken). Laat in de tussentijd de oven warm worden tot 160 graden.
- Stap 6 Maak balletjes van het deeg ter grootte van een golfbal. Dit werkt het makkelijkste met een ijsschep. Vervolgens rol je het deeg in je handen (niet te lang, dan wordt het weer warm).
- Stap 7 Leg maximaal 5 ballen op een met bakpapier bedekte bakplaat: in elke hoek één en eentje in het midden. Bak de koekjes af in 10 tot 12 minuten. Ze zijn klaar als ze lichtbruine randjes hebben. Ze zullen als ze uit de oven komen nog iets bol zijn: ze zakken in als ze afkoelen. Strooi er wat zoutvlokken over en laat de koekjes goed afkoelen, pas daarna zijn ze lekker krokant.
Heb je de koekjes gemaakt? Laat het mij weten via social ❤