Eten, reizen & lifestyle

Falafel met pita en knoflooksaus

4 september 2017

Falafel met pita en knoflooksaus

0 Comments

Meatless Monday! Dit recept moest wel een aantal keer getest worden voor het goed was om te posten. Ik ben namelijk dol op falafel en koop ze vaak kant-en-klaar, maar zelf maken is eigenlijk heel simpel.

Het enige is dat je dit wel echt van te voren moet bedenken, omdat je het beste resultaat krijgt met gedroogde kikkererwten. En ja, die moeten twee nachtjes weken. Ja, twee nachten. Dan hoef je ze niet nog te koken voor je ze gebruikt. Als je kikkererwten uit pot of blik gebruikt, wordt het deeg te vochtig en kan je ze niet goed frituren. Dan wordt het een soort van plakkerig zooitje wat meer op hummus lijkt. Ook lekker, maar het is geen falafel.

Mijn recept is een mix van verschillende recepten. Voel je vrij om de hoeveelheid kruiden aan te passen. Let wel op dat je het goed zout, want anders proef je de kruiden niet goed. Je kan het prima rauw proeven, want er zit geen ei in. Of bak even een balletje in de pan. En falafel is natuurlijk het allerlekkerst met een zelfgemaakte knoflooksaus. Supersimpel, but oh so effective.

Pita-met-falafel

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel verse fijngehakte koriander
  • 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • peper
  • zout
  • pitabroodjes, tomaat, komkommer en ijsbergsla voor erbij

Knoflooksaus

  • 6 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise of zure room
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 eetlepel verse fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Week de kikkererwten in een grote kom met water 2 nachten in de koelkast. Giet daarna af en laat ze uitlekken en even drogen.
  2. Snijd de ui en knoflook fijn en bak het in de olijfolie in een koekenpan.
  3. Voeg de gemalen koriander, komijn, kurkuma en cayennepeper toe en bak een paar minuten mee.
  4. Doe alles in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en mix alles tot een grof deeg. Proef of er nog extra zout en eventueel peper bij moet. Draai balletjes van het falafeldeeg.
  5. Verhit een laagje (1 à 2 cm) zonnebloemolie in een pan. Bak de falafel aan beide zijden goudbruin.
  6. Pers of rasp de knoflook en roer het met de overige ingrediënten in een kom.
  7. Serveer de falafel met een pitabroodje met plakjes tomaat, komkommer, wat ijsbergsla en natuurlijk de knoflooksaus.

Buon appetito!

Pita-met-falafel


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *