Eten, reizen & lifestyle

Hartige taart met uien, tijm en gruyère

16 oktober 2017

Hartige taart met uien, tijm en gruyère

1 Comments

Dit is echt een fantastische hartige taart. Er is één side note: het duurt een beetje lang om te maken. Uien karamelliseren is een langzaam proces. Wellicht niet helemaal geschikt voor een maandag. Maar maak deze taart op zondag om ‘m dan op Meatless Monday op te eten! Leuk voor volgende week.

Daarnaast is de taart nog lekkerder als je zelf de taartbodem maakt. Voordat je denkt: hallo, eerst die uien karamelliseren en dan ook nog die bodem maken? In die tijd dat je de uien doet, fix je zo die bodem. Geloof mij: echt veel lekkerder dan zo’n kant en klaar deegje uit de vriezer (die je dan ook zo raar tegen elkaar aan moet plakken om er een geheel van te maken). Beide recepten zijn van Jamie Oliver. De taart is een aangepaste versie uit het magazine van een paar jaar geleden. De taart is namelijk veel lekkerder met meer vulling: meer uien en meer kaas. Het recept voor het hartige taartdeeg komt uit Thuis Bij Jamie. Let wel op dat je genoeg zout in het deeg doet voor de smaak. Succes!

Dit recept heeft nog geen rating.

Hartige taart met uien, tijm en gruyère

16 oktober 2017
: 6
: 1 hr
: 30 min
: 1 hr 30 min
: ❤❤

Door:

Ingrediënten
  • Deeg voor hartige taart:
  • 250 gram roomboter
  • 500 gram bloem
  • 50 gram geraspte cheddar, parmezaan of een andere oude harde kaas
  • zout
  • 2 eieren
  • klein scheutje melk
  • eventueel verse fijngesneden kruiden als rozemarijn of tijm
  • Vulling:
  • een klontje boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 7 uien
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 eieren
  • 200 ml kookroom of crème fraiche
  • 75 gram Gruyère
  • Zwarte peper
  • Zout
Bereiding
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Stap 2 Snijd de uien in dunne ringen. Snijd ze daarvoor eerst doormidden, zodat je halve ringen krijgt.
  • Stap 3 Laat de boter smelten in een hapjespan. Voeg ook de olijfolie toe. Doe de uiringen erbij. Laat dit op laag vuur zacht worden en roer regelmatig om. Het proces van uien karamelliseren duurt ongeveer 45 minuten.
  • Stap 4 Maak intussen het deeg. Snijd de koude boter in kleine blokjes. Doe de bloem, kaas en flink wat zout op het werkblad – geen snijplank. Leg de klontjes boter erop en wrijf met je handen de boter door de bloem tot kruimels.
  • Stap 5 Als alle boter door de bloem is gekneed, voeg je eventueel de kruiden toe. Sla je dit over dan voeg je de eieren en het klein scheutje melk toe.
  • Stap 6 Controleer tussendoor de uien.
  • Stap 7 Ga terug naar je taartdeeg in wording en kneed dit snel tot een samenhangend deeg. Kneed het niet te lang: het is klaar als je er een bal van kunt maken. Als je het deeg te lang kneed, wordt het deeg elastisch en taai, terwijl je het deeg kruimelig en bros wilt hebben. Dit kneden duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Doe de deegbal in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Stap 8 Na het rusten verdeel je de deegbal in drie stukken. De overige stukken kan je in de vriezer bewaren voor je volgende hartige taart.
  • Stap 9 Neem het deeg en rol het uit. Vet een taartvorm in en bekleed het met het deeg.
  • Stap 10 Bak de taart eerst 10 minuten blind in de oven. Blind bakken doe je met een bakpapier met daarop iets zwaars als droge linzen of bonen. Ik gebruik droge linzen en bewaar ze in een bakje en gebruik ze echt al jaren.
  • Stap 11 Na 10 minuten verwijder je de linzen of bonen en bak je de bodem nog 5 minuten in de oven.
  • Stap 12 Verdeel de uien over de bodem.
  • Stap 13 Klop de eieren met de crème fraiche los. Ris de tijmblaadjes van de takjes en voeg toe aan het eimengsel.
  • Stap 14 Rasp de kaas en voeg dit ook toe aan het eimengsel. Draai tenslotte wat zwarte peper over het eimengsel en voeg snuf zout toe.
  • Stap 15 Verdeel het mengsel over de uien en de bodem.
  • Stap 16 Bak de taart in ongeveer 20 minuten goudbruin. Lekker met een frisse groene salade.

Buon appetito!


1 thoughts on “Hartige taart met uien, tijm en gruyère”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *