Meatless Monday! En vandaag staat op het menu een vegetarische taart. Gemaakt van heerlijk krokant filodeeg gevuld met spinazie, feta en pijnboompitten. Met een snufje nootmuskaat. Serieus, die maakt het hele gerecht af.
Dit recept komt uit het boek 30 minuten van Jamie Oliver. Ik weet niet of jullie het boek kennen, maar in dit boek maak je een lunch of diner in 30 minuten. Niet alleen een hoofdgerecht, maar ook sidedishes en/of desserts. Van alle recepten die ik gemaakt heb uit het boek, is het mij nog nooit gelukt om het binnen 30 minuten te maken. Hoewel, deze lukt misschien nog net, maar dan heb je niet het toetje en de salade gemaakt die erbij horen. Ach, eigenlijk draait het toch om deze taart, want die is het lekkerste van het menu.
Ik maak het net anders dan Jamie in het boek doet, maar de taart wordt echt net zo lekker. Mocht je geen cheddar hebben, dan kan je ook parmezaan, pecorino (mijn favoriet) of een andere rijpe, harde kaas gebruiken.
Filodeegtaart gevuld met spinazie en feta
Ingrediënten
- 100 gram pijnboompitten
- 5 eieren (m)
- 300 gram feta
- 50 gram cheddar
- gedroogde oregano
- 1 citroen
- een klontje boter
- 400 gram verse spinazie
- 1 pak van 270 gram filodeeg
- olijfolie om in te vetten
- cayennepeper
- hele nootmuskaat, vers geraspt
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Stap 2 Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan.
- Stap 3 Doe de eieren in een mengkom en verkruimel de feta erboven. Rasp de cheddar en daarna de citroen en voeg beiden toe aan de kom. Voeg verse zwarte peper, een beetje gedroogde oregano, een scheutje olijfolie en de pijnboompitten toe.
- Stap 4 Smelt in de koekenpan het klontje boter en laat de spinazie in gedeelten slinken. Laat afkoelen en goed uitlekken en knijp al het vocht uit de spinazie.
- Stap 5 Haal het filodeeg uit de vriezer en laat het iets ontdooien.
- Stap 6 Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Vet de randen in met een beetje olijfolie.
- Stap 7 Schik de vellen filodeeg over de springvorm. Begin met het bekleden van de zijkant: hang de vellen over de rand heen. Als alle randen één laagje filodeeg hebben, leg je in het midden op de bodem één vel filodeeg. Vet elke laag deeg in met een beetje olijfolie – handigst met een kwast. Draai dan wat verse peper uit de molen erover en wat zout (niet te veel). Ga door tot je twee vellen overhoudt.
- Stap 8 Voeg de spinazie toe aan het ei-fetamengsel. Meng goed door. Rasp er de helft van een nootmuskaat in en een beetje cayennepeper.
- Stap 9 Giet het mengsel in de springvorm en leg eerst een vel filodeeg in het midden op de vulling. Sla dan de randen terug, vet in met olijfolie en kruid met een beetje peper en zout. Eindig met het laatste vel filodeeg en olijfolie en wederom een beetje peper en zout.
- Stap 10 Zet de springvorm 20 tot 25 minuten in de oven. Controleer of de bovenkant niet te bruin wordt. De taart is klaar als het goudbruin gebakken is. Laat het nog zeker 5 minuten staan voor je het aansnijdt. Anders loopt de binnenkant uit.
Buon appetito!