Een klassieker, de Lasagne Bolognese. Ideaal voor etentjes, want je kan het van te voren bereiden. Als het tijd is om te eten, stop je de lasagne nog even in de oven met een alu-folietje eroverheen.
Deze is erg meaty, maar met een frisse groene salade erbij maak je het geheel net iets minder zwaar. Ik zeg specifiek “net iets”, want het blijft zware kost. Snijd er dus niet te grote stukken van. Je bent gewaarschuwd 🙂 Trouwens, dan heb je nog lekker wat over. Want ook een dag later is de lasagne nog superlekker!
Het leuke is dat je eindeloos kan variëren, al denk ik wel dat volgens de mamma’s uit Bologna er maar één goed recept is… Hoe maak jij je Lasagne Bolognese?
Ingrediënten
Voor 4 personen (plus leftovers)
- 650 gram rundergehakt, liefst biologisch
- 125 gram gerookt spek
- 1 pak lasagnevellen
- 1,5 stengel bleekselderij
- 125 gram wortels
- 1 grote ui
- 2 eetlepels olijfolie
- scheutje witte wijn (optioneel)
- 500 ml runderbouillon
- 700 ml passata
- 500 ml koude melk
- 25 gram boter
- 2 eetlepels bloem
- 1 bol mozzarella
- geraspte parmezaan en/of pecorino (+/- 25 gram)
- verse nootmuskaat
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- Bak het gerookte spek bruin in een grote pan.
- Zet de runderbouillon klaar.
- Snijd in de tussentijd de bleekselderij, wortels en ui fijn. Voeg deze toe aan de pan met spek. Bak alles zacht en glazig. Haal de inhoud uit de pan.
- Voeg de olijfolie toe en bak het gehakt bruin en rul in de pan. Doe de groenten en spek er weer bij en blus af met het scheutje wijn (optioneel).
- Giet dan de passata erbij en de runderbouillon erbij. Rasp wat verse nootmuskaat eroverheen. Breng aan de kook en laat het geheel minimaal een uur sudderen op zacht uur. Hoe langer het suddert, hoe zachter de saus wordt.
- Verwarm de oven voor op 170 graden als de saus bijna klaar is. Proef of er nog zout en peper moet.
- Maak de bechamelsaus. Laat hiervoor de boter smelten in een steelpan (laag tot middelhoog vuur). Voeg als de boter gesmolten is, de bloem toe en roer met de garde de bloem gaar. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
- Voeg dan de koude melk in delen toe en roer met de garde tot het kookt. Laat de bubbels heel even opkomen (10 sec.) dan is het klaar en haal direct van het vuur.
- Dan is het tijd om de lasagne te maken in ovenschaal. Begin met een laag vleessaus, dan de lasagnebladen, etc. Maak dunne lagen, dus giet er niet te veel saus op. Eindig met de vleessaus. Giet daaroverheen de bechamelsaus. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de lasagne. Rasp parmezaan en pecorino over de lasagne.
- Zet de lasagne 30 tot 40 minuten in de oven. Als controleer na 20-25 minuten de bovenkant: leg er als het te donker wordt, aluminiumfolie over.
- Laat 5 tot 10 minuten staan voor je het opdient. Lekker met een frisse groene salade.
Buon appetito!
Zo te zien is het binnenkort weer tijd voor een etentje 😉