Eten, reizen & lifestyle

Linzen met mosterddressing en gepocheerde eieren

28 augustus 2017

Linzen met mosterddressing en gepocheerde eieren

0 Comments

Toen we vorig jaar in Italië op vakantie waren, kregen we twee keer linzen gereserveerd bij een verrassingsmenu. Ik zou het toen niet zelf gekozen hebben, maar het was verrassend lekker. Stevige kost en een goede vleesvervanger. Ideaal voor Meatless Monday.

Je moet het alleen wel oppeppen. Want het zure van de azijn hebben de linzen echt nodig om goed te laten smaken. Dit gerecht komt uit Polpo en ik heb het een beetje aangepast. Het origineel is superlekker met basilicumolie en burrata. En je moet eigenlijk elke kans om burrata te eten niet aan je voorbij laten gaan. Maar toch! Soms lukt het niet om aan burrata te komen en dan is een gepocheerd ei erbij ook heerlijk.

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 200 gram zwarte linzen (Le Puy)
  • 100 gram wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • scheutje wittewijnazijn
  • 2 eieren (of 1 extra voor de grote eter)

Mosterddressing

  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 15 ml rodewijnazijn
  • 1/2 eetlepel dijonmosterd
  • 1/2 theelepel kristalsuiker
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding

  1. Maak eerst de mosterddressing door alle ingrediënten samen te kloppen. Zet apart.
  2. Doe de linzen in een kleine steelpan met koud water. Zorg dat ze 7 cm onder water staan. Voeg geen zout toe dan worden de linzen taai. Breng aan de kook en laat ze 35 tot 45 min koken tot ze gaar zijn. De linzen moeten nog een ‘bite’ hebben. Giet af, dompel in koud water en giet nog een keer af.
  3. Snijd ondertussen de wortel, bleekselderij, ui en knoflook fijn. Verwarm in een grote pan met dikke bodem de olijfolie. Fruit de groenten samen met de tijm, een flinke snuf zout en versgemalen peper tot het geheel glazig en zacht is. Dit duurt zeker 20 minuten.
  4. Kook water met een zout en een scheut wittewijnazijn. Laat het tegen de kook aan.
  5. Voeg de gekookte linzen met een scheutje water toe aan de groenten, zodat ze niet aan de bodem plakken en roer goed door.
  6. Roer de mosterddressing door de linzen en groenten en proef of er nog extra peper en zout toegevoegd moet worden.
  7. Breek een ei in een kopje. Roer met een lepel door het water, zodat er een draaikolk ontstaat. Giet het ei in het midden en laat het 3 tot 4 minuten koken en haal het er dan uit. Herhaal dit met het tweede ei.
  8. Serveer de linzen met het gepocheerde ei. Strooi nog versgemalen zwarte peper en zout eroverheen.

Buon appetito!

linzen-met-gepocheerd-ei


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *