Yes, het is meatless Monday! Elke maandag een makkelijk recept zonder vlees of vis. Ik ben dol op risotto en ik heb het pas weer ontdekt. Na een lange dag vind ik het ontspannend om mindless door een pan te roeren. Eerst een beetje een uitje snipperen en dan roeren.
Daarnaast is het echt comfortfood, ik houd ervan. De combinaties zijn eindeloos. Met paddestoelen en tijm, met gerookte zalm en spinazie, met tomaat, met saffraan en garnalen… Dit recept heeft als basis een klassieke risotto, waarbij de venkel en ricotta later doorheen geroerd worden. De tip is om de risotto nog even te laten staan met de deksel erop als het bijna klaar is: het gaart nog even na en de kaas kan er goed doorheen smelten. Ik weet dat het moeilijk is als je eigenlijk al honger hebt, maar het is het wachten waard!
Ingrediënten
Voor 2 personen:
- 1 kleine ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 150 gram risotto
- scheutje witte wijn
- 1 liter groentenbouillon
- 1 venkelknol
- 125 gram ricotta
- 1 citroen – rasp en beetje sap
- 20 gram geraspte parmezaan + extra
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- Maak de groentenbouillon klaar, houd het tegen de kook aan.
- Snipper de ui en fruit met één eetlepel olijfolie glazig in een grote pan.
- Doe de risottorijst erbij en bak het twee minuten mee. Blus het af met een scheutje witte wijn. Wacht totdat de wijn is opgenomen en doe er een pollepel bouillon bij en blijf roeren totdat het is opgenomen. Blijf dit herhalen totdat de bouillon op is. Dit duurt ongeveer 20 min.
- Snijd de venkel in plakken. Smoor de venkel in een koekenpan met de rest van de olijfolie op laag vuur totdat het zacht is. Je kan eventueel een paar eetlepels bouillon bij de venkel doen om het te helpen garen. Vergeet ondertussen niet de risotto door te roeren en bouillon bij te voegen.
- Proef of de risotto gaar is. Er is dan geen korrelige, harde kern meer. Het kan zijn dat je bouillon overhoudt. Ik heb uiteindelijk alles opgemaakt. Draai het vuur uit.
- Rasp en pers een halve citroen. Roer de rasp door de risotto met ongeveer een eetlepel citroensap. Voeg de geraspte parmezaan en ricotta toe. Roer door de risotto en leg de deksel op de pan en laat 5 minuten staan. Meng de venkel erdoorheen en serveer met een beetje geraspte parmezaan en vers gemaalde peper.
Buon appetito!
Zo lekker! 💕