Vandaag in Meatless Monday een recept wat ik al jaren maak. Al sinds m’n studententijd. Ik vond (en vind) namelijk dat er niets beter is dan verse, zelfgemaakte pesto. Nee, ook de verse pesto van de supermarkt vind ik mwah.
En deze groene pesto is multi inzetbaar. Voor bij de borrel als smeersel, voor door de pasta, voor extra smaak door je tomatensoep, als basis voor een bruschetta… En ik maak het dus al zoooooo lang, dat ik alles op gevoel doe. Ook variaties! Een andere harde kaas, andere kruiden, je kan het zo gek niet bedenken. Maar de classic blijft m’n favoriet. Dus deel ik vandaag met jou mijn recept. En dat is zo gepiept met een klein hakmolentje, hoera!
Zelfgemaakte groene pesto
2 oktober 2017
: 1 potje
: 5 min
: 2 min
: 7 min
: ❤
Ingrediënten
- 1 basilicumplantje
- 25 gram pijnboompitten
- 25 gram parmezaanse kaas
- een halve teen knoflook
- extra vierge olijfolie
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- Stap 1 Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin. Let op: dit kan snel verbranden, dus blijf in de buurt.
- Stap 2 Pluk ongeveer 3 à 4 handjes basilicum van de plant en doe dit in een hakmolen of keukenmachine.
- Stap 3 Voeg de knoflook, parmezaanse kaas en de pijnboompitten toe. Draai wat peper en zout erboven.
- Stap 4 Voeg een scheutje olijfolie toe.
- Stap 5 Meng alles samen in de machine, pulseer, laat het niet de hele tijd draaien. Je wilt een pasta en niet een saus.
- Stap 6 Voeg eventueel nog extra olijfolie toe om het smeuïg te maken. Proef of er nog extra peper of zout bij moet.
- Stap 7 Doe de pesto in een potje. Het is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Giet eventueel olijfolie erop.
Buon appetito!